Bringebær er supermat!
Full av vitaminer og antioksidanter. Nå er bringebær tilgjengelig hele året, spis derfor bringebær når du måtte ønske det, de passer til alle måltider. Frokost med bær og yoghurt, i smoothies, som mellommåltid og til dessert.
Som så mange andre bær trenger bringebær ingen tilberedning. Bringebær er kanskje aller best naturell. Friske bringebær er anvendelig til alle slags desserter fra is, til kaker, pai og fruktsalater. Hvis du skal lage egen fruktsaus er bringebær, sammen med litt bjørnebær og blåbær, en fantastisk god saus til de fleste desserter og kaker.
Smoothies og juicing
Det er utrolig hurtig å lage smoothies, og smaken av frisk frukt og bær er noe de fleste elsker. Eller hvis du liker det litt mindre fyldig og mettende, er hjemmelaget juice veldig godt.
Næringsinnhold
Bringebær ligger på ti-på-topp-listen over de mest antioksidantrike matvarene vi har (målt i forhold til en normal porsjon). Bringebær er en god kilde til vitamin C og kostfiber, men inneholder desto mer av andre antioksidanter, nemlig fenoler. I tillegg inneholder bærene mindre mengder vitaminer og mineraler.
Helseeffekt
Antioksidanter beskytter kroppens vev mot skader fra frie radikaler. Disse dannes ved normalt liv og aktivitet, men også ved stress, røyk, forurensing og solbestråling. En tommerfingerregel sier at jo mørkere farge frukten/grønnsakene/bærene har, desto mer antioksidanter inneholder den. Den flotte rødfargen på bringebærene forteller oss at her er det mye fenoler å finne, spesielt antocyaniner og ellagsyre. Disse antioksidantene kan forebygge kreft og hjertesykdom. Ville bringebær har litt høyere antioksidantinnhold enn hagebær. Vitamin C fungerer også som en antioksidant i kroppen, men har i tillegg andre oppgaver. Vitaminet er nødvendig for dannelse av bindevev i hud, sener og bein, det styrker immunforsvaret og fremmer opptaket av jern fra maten. Fenolene tåler godt frysing, mens vitamin C-innholdet synker. Analyser av fryste og ferske bringebær viser liten forskjell i antioksidantinnholdet, tross for at vitamin C-innholdet er lavere. Kostfiberet i bringebærene er gunstig for tarmhelsen og sørger for en god fordøyelse.
Kilde er www.bama.no